HTML

Klíma szerelés Budapest

Friss topikok

Címkék

Cseppvíz (1) daikin klíma (1) Daikin klíma (4) folyadékhűtő (1) folyadékhűtő berendezés (1) folyadékhűtő javítás (1) folyadékhűtő karbantartás (1) folyadékhűtő rendszer (1) folyadékhűtő telepítés (1) folyadékhűtő üzemeltetés (1) fűtés (1) hőmérséklet (1) hűtés (1) inverteres klíma (6) ipari klíma (1) izzad (1) klíma (4) klímaberendezés (12) klímaberendezések (6) klímajavítás (1) klímarendszerek (1) klímaszerelés (6) klímaszerelés budapest (7) klímaszerelés Budapest (1) klímaszerelés olcsó (1) klímaszerelő (3) klímaszerelő Budapest (1) klímatechnika (1) Klímatechnika Bt. (1) klímatelepítés (1) klímatelepítés budapest (6) klíma javítás (1) klíma karbantartás (10) klíma olcsón (2) klíma szerelés (1) klíma szerelés budapest (1) klíma telepítés (7) klíma telepítés árak (5) klíma teljesítmény (2) klíma tisztítás (8) Klíma választási tanácsok – avagy miért kérjünk tanácsot? (1) klímszerelés (1) kondenzvíz (1) légkondi (2) légkondicionáló (7) légkondícionáló (7) légkondicionáló berendezés (1) légkondicionáló karbantartás (1) légkondícionáló szerelés (3) légkondícionáló szerelés budapest (1) levegő (1) LG klíma (5) Midea klíma (5) multi split (1) pára (1) single split (1) szerver klíma (1) beltéri egység (1) Daikin klíma (3) folyadékhűtő rendszerek (1) klímaberendezések (1) klímaberendezés telepítés (1) klímatisztítás (1) klíma berendezés (1) klíma javítás (1) klíma karbantartás (2) klíma karbantartás árak (1) klíma karbantartás budapest (1) klíma szerelés (1) klíma szűrő (1) klíma tisztítás (1) klíma tisztítás ár (1) klíma tisztítás budapest (1) kültéri egység (1) légkondicionáló (1) légkondicionálók (1) légkondi tisztítás (1) mono split (1) multi split (1) Címkefelhő

Folyadékhűtők előnyei-hátrányai

2014.11.25. 11:21 Klíma technika


Hazánkban a folyadékhűtő berendezések telepítésével, üzemeltetésével, javításával és karbantartásával igen kevesen foglalkoznak. Ez azért van, mert főleg irodaházakban, bevásárlóközpontokban vagy ipari létesítményekben találjuk meg ezt a technológiát, nem pedig a háztartásokban.

 fotó 1.kicsi.jpg

Miért van ez így? A válasz rendkívül egyszerű: csak akkor éri meg ilyen folyadékhűtő rendszert üzemeltetni, ha sok (több tíz, vagy akár több száz) beltéri egység van telepítve az ingatlanban. Ugyanis a folyadékhűtő, mint ahogyan az a nevében is szerepel, a hűtőközegével (klímagázával) folyadékot hűt vagy fűt. Ez a folyadék innentől kezdve úgy működik, mint egy sima radiátoros rendszerben, csak ezeket a beltéri egységeket fan-coil-oknak nevezzük, és beépített ventillátoraik vannak. Ha csak hűtésre használják, általában a csövek egyszerű vízzel vannak feltöltve, és a nyári szezon után (mivel nincs használva és télen a fagyok szétrepesztenék a folyadékhűtő kültéri egységeit) leengedik a rendszert. Ha azonban fűtésre is, akkor valamilyen fagyálló folyadék, általában glükol alapú kering a csövezésben. Magát a folyamatot nagyjából úgy kell elképzelni, mint egy vízforralót. Csak itt egy zárt rendszerhez csatlakozik az a tartály, amiben a „vizet forraljuk”. Képzeljünk el egy nagy tartályt, aminek a belsejében a folyadékhűtő réz csövei tekeregnek. Ezekben a csövekben kering a „klímagáz”, és lehűti vagy felmelegíti a folyadékot a funkciójától függően.

És itt kezdődik a probléma. Ha van 100db beltérink és csak az egyiket szeretnénk használni, akkor is mind a 100 beltéri vizét le kell hűtenünk. Nyilván valamennyire szakaszokra lehet osztani a kört, de akkor is feleslegesen pazarolunk energiát. Innentől kezdve világossá válik, hogy akkor éri meg ezt a rendszert alkalmazni, ha szinte az összes helységet hűteni kell. Ezért van az, hogy szállodákban, irodaházakban, gyárakban vannak ezek a rendszerek telepítve és csak igen ritkán lakossági környezetben, akkor is méretes magáningatlanokban.

 fotó 2.kicsi.jpg

Maga a folyadékhűtő általában nagyméretű és nehéz, így a letelepítése után nem mozdítható. Ez akkor okoz problémát, ha esetleg valamely fő alkatrészét kell cserélni vagy javítani, mint például a kompresszort. Nem ritkán ezek elérik a 300-600kg tömeget is, így speciális szerszámok és daruskocsi kell a javításhoz.

Ahogyan az a HKVSZ (Hűtő és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége) honlapján is megtalálható, nagyon fontos betartani a szivárgásvizsgálatok rendjét ezeknél a folyadékhűtő berendezéseknél! 3kg-30kg évente 1 alkalommal, 30kg-300kg évente 2 alkalommal és 300kg fölött évente 4 alkalommal. Ez nem csak környezetvédelmi szempontok miatt fontos, de a berendezések hatékonysága és élettartama jelentősen csökken a hűtőközeg hiányakor.

Továbbá nagyon fontos információ, hogy 2015. január 1.-től a törvény szigorúan bünteti azokat a cégeket és magánszemélyeket, akik R22-es hűtőközeggel működő folyadékhűtő berendezéseket használnak! Minden ilyen esetben, ha van rá lehetőség, akkor a gázt le kell cserélni más típusúra, ha ez nem megoldható, akkor magát a készüléket kell cserélni.

Amennyiben szüksége volna egy hozzáértő cég segítségére a folyadékhűtő rendszerével kapcsolatban, keressen minket bizalommal!

Látogasson el honlapunkra: http://klimatechnika.hu/ és lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeink egyikén! Várjuk szeretettel! http://klimatechnika.hu/

klima logo.png

Szólj hozzá!

Címkék: folyadékhűtő folyadékhűtő berendezés folyadékhűtő rendszer folyadékhűtő telepítés folyadékhűtő üzemeltetés folyadékhűtő javítás folyadékhűtő karbantartás

A bejegyzés trackback címe:

https://klimaszereles-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr126931279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása